Az önbizalom tudatos alakításának tényezői

2023. január 26.

Az önbizalom, az önbecsülés, az énkép, az önértékelés egymáshoz kapcsolódó fogalmak, de mind egy kicsit mást jelent. Az önmagamhoz fűződő viszony, ami közös bennük.
Az önbizalom korai forrásait, alakulásának pszichológiai folyamatát nem fejteném ki, mert az nagyon hosszú lenne. Inkább arról írnék, hogy felnőttkorban mire figyelve, milyen forrásokból erősíthető tudatosan.
Lehet, hogy gyermekkoromban nem voltam olyan szerencsés, hogy onnan nagy önbizalommal léphetek a felnőttkorba, de felesleges keseregni a sorson, haragudni a környezetemre, mert lássam meg, hogy innentől az én felelősségem és lehetőségem, hogy építem az önbizalmam, vagy továbbgyengítem.

Először is fontos tisztázni, hogy a bizalom tapasztalatalapú, abban tudunk bízni, amit megtapasztalunk. Mégis, hogy vágnánk bele bármibe, ha az első a tapasztalat?! Itt kell beszélnünk a hitről, ami megelőzi a bizalmat olyan esetekben, ahol még nincs tapasztalatunk. Hitelezett bizalom ez. Szeretnék hinni, hinni tudok, hinni akarok valakiben, valamiben.
Szóval nézzük, honnan meríthetünk önmagunkról tapasztalatot, azaz önbizalmat, vagy hitet:.

– A belső potenciál intuíciója: Megérzése annak, hogy képes vagyok valamire, látom magamban a képét. Mély ráhangolódással, mert könnyen összetéveszthető a személyiség énjének (ego) ítéleteivel és érzelmeivel (vágyaival, félelmeivel).

– Saját tapasztalatok: Szándékos tapasztalatgyűjtés, kezdeményezés, belevágás bátorsággal, állandó, őszinte és reális önreflexióval. Muszáj, enélkül nincs tapasztalat, fejlődés. Képes voltam rá, meg tudtam csinálni – képes vagyok rá, meg tudom csinálni. Itt fontos, hogy amikor valamibe először belevágunk, legyen meg a fokozatosság elve. Másrészt egy kezdeti sikertelenséget reálisan és tudatosan kell megvizsgálni, hogy minek köszönhető. Ha nem a képességeimről szól, hanem a kezdés nehézségéről, akkor azt nem vonatkoztatom az önbizalmamra.

– Más emberek értékelése, vélekedése rólam, hite bennem: Meghatározom, hogy kinek a véleménye releváns, fontos, hiteles, kompetens számomra. Meghatározom a referenciaszemélyeket az életemben. Az ö elismeréseiket magamba építem, építő kritikáikkal javítom magam, így mindkettővel erősítem magam. Kérdezem őket, ha nem adnak visszajelzést.

– Önfejlesztés: Tudatosan jobbá teszem magam, folyamatosan fejlesztem a tudásom, készségeim, személyiségem, önértékelésem, énképem, önismeretem.

– Végül az önbizalom védelme: Azzal, hogy nem engedem rombolni a felépített önbizalmam se magam, se más által. Csak a referencia személyek kritikáját vonatkoztatom magamra. Nem vonatkoztatom az önbizalmamra utólag azokat a hibákat, amelyeket azért követtem el, mert nem tudtam valamit, melyek a tanulásomhoz voltak szükségesek. Ezek csak figyelmességre intenek és nem a bizalom megvonására.